De volgende dienst is op zondag 28 september11.00 in 't kerkheem.

zaterdag 2 december 2006

November

Overdenking van de novemberdienst

Je kent het wel, van die mensen die midden op straat dingen over God staan te schreeuwen, opwekkings nummers staan te zingen en de goedheid van God bijna willen opdringen aan mensen. Net als in het filmpje, zie je jezelf al staan?
Gelukkig bestaat evangelisatie uit veel meer dan alleen maar dat. Evangelie betekent letterlijk, de blije boodschap. En als je evangeliseert vertel je dus mensen van de blijde boodschap. De boodschap van Jezus, van zijn liefde en zijn daden.Dat klinkt allemaal heel moeilijk en eng, maar hoe het in de schriftlezing verteld wordt, leek het wel bijna van zelf te gaan! De discipelen zaten zo vol van de liefde van Jezus, dat ze er wel over moesten vertellen, en niks dat hun tegen hield, zelfs niet de vreemde talen.Dit verhaal laat zien dat alle ‘barrières’ die je jezelf aanpraat om niet te gaan evangeliseren, gewoon aan de kant moet zetten, want als je het doet in de naam van God lukt alles en Hij kan alle barrières gewoon aan de kant gooien.
Nu is dat voor veel mensen natuurlijk best lastig, want ja, stel nou dat iemand je keihard begint uit te lachen? Of allemaal moeilijke vragen aan je gaat stellen waar jij geen antwoord op weet? Of misschien vind je jezelf wel gewoon te verlegen om zoiets persoonlijks te delen met andere mensen. Wat moet je dan? Gelukkig staat er in de bijbel niet, Ga mijn leerlingen die niet zenuwachtig zijn, die kunnen spreken, alle kennis hebben en bovenal geen schaamte voelen en maak alle volken tot mijn leerlingen. Maar er staat, (matteus 28: 18-20)Jezus kwam op hen toe en zei: ‘Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb. En houd dit voor ogen: ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld.Dat betekend dus dat deze opdracht ook voor de mensen bedoeld is die het moeilijk vinden.
Een voorbeeld van zo’n barierre waar je door heen moet is dat veel mensen denken dat ze te verlegen zijn om zomaar over hun geloof te praten. Een oplossing daarvoor kan zijn dat je als eerste stap laat zien aan andere mensen dat je christen bent. Bijvoorbeeld door met die ene jongen te gaan praten die altijd alleen staat of om op te komen voor dat meisje in je klas, die altijd gepest wordt. Misschien heb je wel vrienden die niet geloven, en die eigenlijk ook niet weten wat het precies inhoud en allemaal rare vooroordelen hebben als, ‘als je gelooft, mag je geen tv kijken, geen alcohol drinken en op zondag alleen maar op de bank zitten omdat het een rustdag is. Door mensen te laten zien dat daar niks van waar is, laat je ze ook al iets zien van die blijde boodschap. Een voorbeeld hiervan is iets wat Geeske heeft meegemaakt. *verhaal van Geeske over de camping*
Een andere barierre waar veel mensen zich door tegen gehouden voelen is de angst om geen antwoord te kunnen geven op de vragen van anderen. Wat moet je nou antwoorden als iemand je vraagt waarom zijn oma dan afgelopen week is overleden? Of als iemand vraagt waarom hij zou geloven in God, als hij zonder Hem ook geniet van het leven? Het kan op zo’n moment helpen om de vragen in 2 groepen te verdelen. De ene groep bestaat uit vragen die voortkomen uit belangstelling voor het geloof, de andere groep zijn de vragen die jou alleen maar voor schut willen zetten, die alleen maar gesteld zijn om jou in een hoekje te drijven. Als je op een vraag uit de eerste groep geen antwoord weet, kun je het beste eerlijk antwoorden dat je het niet weet. En het thuis misschien even opzoeken in de bijbel, het er over hebben met andere christenen om je heen of op internet zoeken naar een antwoord op zo’n vraag, of er over bidden natuurlijk! Als je God vraagt om een antwoord, zie je misschien iets waar je eerder overheen gekeken had toen je de bijbel las bijvoorbeeld. Met de hulp van God wordt een antwoord vinden op vragen al een stuk makkelijker! De vragen uit de tweede groep kun je eigenlijk net zo goed niet beantwoorden. Degene die hem gesteld heeft is toch niet geïnteresseerd in je geloof en vind het alleen maar grappig dat jij je in allerlei bochten probeert te wringen om tóch een goed antwoord te geven. Wees dus niet bang voor vragen die gesteld worden, als de vragen echt oprecht zijn dan zal de vrager jou de kans geven om het op te zoeken en er over na te denken. Als de vrager jou alleen maar wil pesten dan moet je je daar ook niks van aantrekken, want waarom zou je je iets aantrekken van mensen die jou van God vandaan willen houden?Ook om de angst te verminderen is het heel slim om te bidden voor je gaat evangeliseren. God te vragen om moed, wijsheid en rust. Dit kan ervoor zorgen dat het net dat beetje makkelijker wordt om er over te praten!
Marjolein

Geen opmerkingen: