De volgende dienst is op zondag 28 september11.00 in 't kerkheem.

maandag 25 februari 2008

Overdenking

Lees hier de overdenking van Zondag nog een keer terug.
Heb je vragen? Je kan altijd mailen/ een berichtje achter laten
Groetjes, Lydia

Spiritualiteit, een woord dat je misschien niet kent. Een woord dat allemaal vage begrippen in je op laat komen. Soms horen we er wat over, maar het blijft meestal maar bij vage zinnen. Vreemde Vogels weet ook niet zo goed wat er mee te doen. Het lijkt alsof het over iets gaat wat je niet ziet, maar wel voelt. Waar je niet zoveel over mág weten, omdat het anders niet zo spannend meer is.
Toch is er heel veel over spiritualiteit te zeggen. Het klinkt dan misschien wel heel ver weg, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn veel soorten spiritualiteit. Zoals je in het filmpje van Vreemde Vogels zag ging het over paranormaal begaafd, waarzeggers en nog meer dingen waar we eigenlijk veel niet over weten. Het zijn onbekende dingen waar we liever niet iets over willen weten, omdat het tegen onze natuur in gaat. Omdat het lijkt alsof als dat spirituele gedoe helemaal niet goed is. Niet veel mensen weten dat het woord spiritualiteit van het christendom af komt. In deze wereld zijn veel verschillende godsdiensten, en ook zij hebben allemaal spiritualiteit. Neem bijvoorbeeld het boeddhisme, die alles over Yoga weten. Je kan veel over spiritualiteit zeggen. Ik wil het nu alleen hebben over de christelijke spiritualiteit, en wat je daar mee moet. Is het net zo eng als Uri Geller, moet je daar niet anders voor zijn? Wat moet ik er mee? Allemaal vragen, die zo 123 bij je opkomen. En heel begrijpelijk. Want er wordt de laatste tijd alleen maar gepraat over Occultisme. In de kerk, als ze het hebben over geesten en demonen, hoor je occultisme. Maar ook dat is een vorm van Spiritualiteit. Maar ik hoop je er mee te helpen, en je te laten zien dat Spiritualiteit helemaal niet eng is, maar juist mooi.


In de bijbel zegt Paulus het volgende: ‘Wie zich door zijn eigen natuur laat leiden is gericht op wat hij zelf wil, maar wie zich laat leiden door de Geest is gericht op wat de Geest wil.’ Hier heeft spiritualiteit alles mee te maken. Je eigen dingen, gewoontes en gedachtes uit je hoofd zetten en luisteren naar een andere bron in je : de Heilige Geest. De HG is Gods elektriciteitslijn. Wij hebben de elektriciteit van God nodig. Hij geeft het ons, maar het kan niet bij ons komen als er geen schakel is. De HG is die schakel. Hij verbind ons door met de Vader, zodat we Hem meer kunnen begrijpen. Die elektriciteitslijn is er altijd, en voor iedereen. Maar we maken er niet altijd gebruik van. Spiritualiteit zorgt ervoor dat je de elektriciteitslijn gebruikt. Zo kan je beter luisteren wat God van ons wil. Dan kunnen we daar naar gaan leven. Wij kunnen er voor zorgen dat we onze eigen gedachtes, en onze eigen verlangens niet langer meer horen. Nu kan je denken: Wat is er zo slecht aan ons zelf? Daar zegt Paulus ook wat over: ‘Wat onze eigen natuur wil brengt de dood, maar wat de Geest wil brengt leven en vrede.’ En ‘ Wie zich door zijn eigen wil laat leiden, kan God niet behagen.’ Wij zijn als mensen zo van deze aarde geworden, dat we met onze eigen dingen God niet blij meer maken. Denk maar aan te veel drank, of verslaafd zijn aan de computer. Allemaal dingen die we zelf wel leuk vinden. Maar als we eens wat dieper gaan nadenken, weten we wel dat God dat niet leuk vind. En als christen willen we juist dat God wél blij is met wat we doen. Dus zouden we dan niet iets moeten veranderen in ons leven?
Jezelf veranderen is niet makkelijk. Dan moet je wel zeker zijn van je zaak. Zou je wel willen veranderen voor Jezus? Je vrienden zullen je misschien wel raar aankijken. Ken ik Jezus wel goed genoeg? Is het echt beter?
Ja, ik verzeker je, een leven met Jezus is duizend maal beter dan een leven zonder. Of, een leven waarin je doet wat God fijn vind, is fijner dan een leven waarvan je telkens maar vergeving moet vragen.
Maar hoe kan je weten wat God fijn vind, hoe kan je naar de Heilige Geest luisteren?
Allereerst heb je de Bijbel, het boek van God. Daarin staat enorm veel in. Hoe je moet leven en hoe vooral niet. Als je raad wil, kan je altijd in de bijbel lezen.
Maar soms kan je niet wijs worden uit de bijbel. Of je vind het lastig om te lezen uit de bijbel. Geen paniek, ook dan kan God heel goed duidelijk maken hoe je in je leven alles kan doen voor Gods doel. Iedereen heeft iets in zich, een klein stemmetje, dat wel verteld wat je beter niet kan doen. Je staat op de markt, en die appel ziet er verschrikkelijk lekker uit. Pak je hem zonder te betalen? Ik denk dat iedereen wel nu dat stemmetje in zijn hoofd hoort. Dit is misschien een simpel voorbeeld, maar ook als het om moeilijke dingen gaat, is je verstand best goed. Je kan ook altijd denken WWJD , Wat Would Jesus Do? Ik wil graag naar mijn vriend, maar ik ben ook al heel lang niet naar de kerk geweest.. WWJD? Naar de kerk. Natuurlijk. Misschien niet het leukste, maar wel het beste.
Ken je Jezus nog niet zo goed, bid dan. Bid of de Heilige Geest je mag influisteren waar je heen moet gaan.
Door deze paar dingen, De bijbel, bidden, je gedachtes en Jezus als voorbeeld zul je merken dat je steeds meer de wil van God zal doen.
En dit is waar spiritualiteit om draait. Het doen van Gods wil, door naar de Heilige Geest te luisteren, en naar jezelf.
En daar heb je helemaal geen griezelige ruimtes voor nodig. Je hoeft er niet speciaal voor te zijn, het is geen talent dat je krijgt. Je hoeft niet glaasje te draaien, kaarten lezen of je hand aan de waarzegster te geven. Volg de weg van Jezus, dan zal je zien dat je sterker bent in de wereld, en Gods licht ziet, en uitstraalt.
Amen

Geen opmerkingen: